Το Σχολείο


Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Γυμνασίου Άνοιξης περιλαμβάνουν :

·         10 ευήλιες αίθουσες διδασκαλίας.

·         1 αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με θεατρική σκηνή και μόνιμη ηχητική εγκατάσταση, καθώς και μόνιμη εγκατάσταση βιντεοπροβολέα.

·         1 γραφείο της Διευθύντριας του σχολείου.

·         1 γραφείο Γραμματείας και της υποδιευθύντριας του σχολείου.

·         1 αίθουσα καθηγητών και συνεδριάσεων του συλλόγου.

·         1 εργαστήριο φυσικών επιστημών.

·         1 εργαστήριο πληροφορικής.

·         1 εργαστήριο τεχνολογίας.

·         1 αίθουσα βιβλιοθήκης.

·         1 κλειστό Γυμναστήριο.

·         1 κυλικείο.

·         Τουαλέτες αγοριών – κοριτσιών ΑΜΕΑ και καθηγητών.


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του Σχολείου μας βρίσκεται στον 2ο όροφο του κτιρίου. Αποτελείται από την κυρίως αίθουσα διδασκαλίας και έναν βοηθητικό χώρο. Στον βοηθητικό χώρο βρίσκονται τα όργανα φυσικής, βιολογίας και χημείας καθώς και όλα τα χημικά αντιδραστήρια. Το εργαστήριο διαθέτει ηλεκτρονικό μικροσκόπιο που συνδέεται μέσω H/Yμε την τηλεόραση της αίθουσας διδασκαλίας.
Στην αίθουσα διδασκαλίας υπάρχει ειδικός πάγκος όπου γίνονται τα πειράματα, βιβλιοθήκη φυσικών επιστημών ( στο ξεκίνημά της) και μια αξιόλογη έκθεση γεωλογικών πετρωμάτων . Υπάρχει σύνδεση με το internet έτσι ώστε οι μαθητές να μπορούν να παρακολουθούν μέσω H/Y  και τηλεόρασης, video και προσομοιώσεις ή πειράματα .
Οι μαθητές εκτελούν πειράματα κατά ομάδες ή παρακολουθούν την εξέλιξη πειραμάτων από τους εκπαιδευτικούς.
Για το μάθημα της Γεωγραφίας Υπάρχουν 4 υδρόγειες σφαίρες καθώς και πολλοί χάρτες της Ελλάδας και των Ηπείρων .
Γίνεται συνεχής προσπάθεια για την βελτίωση και αρτιότερη οργάνωση του εργαστηρίου.
Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η εκπαιδευτικός ΠΕ4 ,  Φυσικός,  κα Μπερζιγιαννίδου.


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ


Το εργαστήριο Πληροφορικής του γυμνασίου μας   περιλαμβάνει  έντεκα  σταθμούς  εργασίας συνδεδεμένους με το σχολικό δίκτυο. Επίσης περιλαμβάνει μια μονάδα για τον εκπαιδευτή, έναν εκτυπωτή και έναν σαρωτή. Οι μαθητές, σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφάλειας του εργαστηρίου, εργάζονται σε ομάδες των 10-12 ατόμων.
Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η κα Γαβρίλη.

Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Η Άνοιξη συνορεύει με τις περιοχές του Αγίου Στεφάνου, του Κρυονερίου, της Σταμάτας, της Δροσιάς, της Ροδόπολης και της Εκάλης. Η Δημοτική Κοινότητα Άνοιξης έχει έκταση 5.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 5.276 κατοίκους.
Λέγεται ότι η περιοχή της, ήταν το αγαπημένο θέρετρο της γυναίκας του Κέκροπα περί το 1600 π.Χ.. Γάργαρες πηγές, αφθονία πρασίνου και δροσερό κλίμα, παρείχαν τέτοια κίνητρα ακόμη και για βασίλισσες.
Ο Κέκροπας θεωρείται ως οι θεμελιωτής του Αττικού πολιτισμού. Κατήργησε τις ανθρωποθυσίες και τις αντικατέστησε με προσφορές των «Πελανών», ειδικών γλυκισμάτων. Εδίδαξε την ταφήν των νεκρών και λατρεύτηκε από τους κατοίκους της Αθήνας πάνω στην Ακρόπολη, όπου υπήρξε ο τάφος του.
Πέρα από τις δροσερές πηγές και την αφθονία του πρασίνου, ήταν κοντά και οι πηγές του Κηφισού, όπου η μυθολογία ήθελε να κατοικούν νύμφες και νεράϊδες.
Η ευρύτερη περιοχή, αναφέρεται πως κατοικείτο, από τους Ιπποθοντίδες με τόπο προέλευσής τους την Αρκαδία. Υπήρχαν ποιμνιοστάσια στην περιοχή και γίνονταν θυσίες στον Θεό Πάνα από τους κατοίκους. Ο τόπος αυτός, λέγεται πως ήταν και ο αγαπημένος τόπος του Θησέα, που κατά την μυθολογία μας, συνάντησε και συμφιλιώθηκε με τον Πειριθόα από την φυλή των Παπιθών της Θεσσαλίας. Αφού συμμάχησαν και οι δύο, κατάφεραν να διώξουν τους Κενταύρους στην θρυλική Κενταυρομαχία.

Πάντοτε κατά την μυθολογία, ο Θησέας απήγαγε και ενώθηκε συναισθηματικά με την ονομασθείσα μετέπειτα «Ωραία Ελένη», την οποία μετέφεραν στην Σπάρτη οι Διόσκουροι, για να γίνει τελικά σύζυγος του Μενέλαου βασιλιά της Σπάρτης.
Σύμφωνα με τελευταία αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, φαίνεται ότι σε αυτή υπαγόταν στο Οίον το Δεκελικόν.

Ο οικισμός της Άνοιξης, ανήκε μέχρι το 1912, στον τότε διευρυμένο Δήμο Μαραθώνος. Την χρονιά αυτή εντάχθηκε στην νεοσύστατη κοινότητα Αφιδνών . Το 1939, η Άνοιξη αποσπάστηκε από την κοινότητα Αφιδνών και εντάχθηκε στην τότε κοινότητα Αγίου Στεφάνου, ενώ από το 1953 αποτέλεσε ξεχωριστή Κοινότητα.
Παλαιότερα στο αρχικό «Κτήμα Μπογιατίου» ανήκε και ο λόφος Νυμφών και η περιοχή της ΑΒΥΠ και άλλες εκτάσεις (π.χ. 1200 στρμ. του Αγίου Στεφάνου).
Υπήρχαν τρία ρέματα : το «Βαθύ Ρέμα» που έβγαινε στο Φασίδερι, της Αγίας Παρασκευής που περνούσε δυτικά του γηπέδου τένις του «Σκλαβενίτη» και εκείνο που ερχόταν από την μεριά του νεκροταφείου και κατηφόριζε προς την οδό Αγίου Αθανασίου.

Η Άνοιξη στο παρελθόν ονομαζόταν Μπογιάτι. Μετά την ανοικοδόμηση του γειτονικού Αγίου Στεφάνου, ο οποίος ονομάστηκε αρχικά Νέο Μπογιάτι, η Άνοιξη ονομάστηκε Παλαιό Μπογιάτι, για να διαφοροποιείται από τον γειτονικό της οικισμό.
Το όνομα Παλαιό Μπογιάτι διατηρήθηκε μέχρι το 1953, οπότε ο οικισμός μετονομάστηκε σε Άνοιξη. Η Άνοιξη αναγνωρίστηκε σε Δήμο το 2006.Με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης από την 1η Ιανουαρίου 2011, η Άνοιξη εντάχθηκε στον Δήμο Διονύσου.